Csemetéink

„A legjobb időpont a faültetésre 20 évvel ezelőtt volt. A második legjobb időpont ma van.” – kínai közmondás

Nagyszüleink, dédszüleink idejében még szokás volt, hogy minden újszülöttnek születésfát vagy sorsfát ültetett a család. Napjainkban már sokkal inkább kivágják az emberek a vásárolt vagy megörökölt telken lévőket is, mondván „csak a baj van velük” és világszerte is kétszer annyit irtanak ki, mint amennyit ültetnek. Eközben pedig egyetlen ember éves oxigénszükségletének kielégítéséhez két kifejlett, egészséges fára van szükség.

Szerencsére a világon egyre többen ismerik fel, mennyire fontos a faültetés. Pl. a Fülöp-szigeteken senki sem kaphat addig anyakönyvi kivonatot, amíg nem tudja igazolni, hogy újszülött gyermeke részére két fát elültetett. Walesben szintén telepítenek fákat a gyermekek születésekor és Ausztráliától az Egyesült Államokig számos országban az év egy napján facsemetéket ültetnek az újszülöttek nevében.

A faültetés kézzelfogható, természetes kapcsolatot teremt a gyermek és szülőföldje között. Mert az emberi sors, a növények, fák élete a hiedelmek szerint kapcsolatban van egymással. A fák gyökereikkel erősen és mélyen kapaszkodnak a földbe, ahol születtek, csúcsukkal pedig az égbe törnek. S ez így van akkor is, ha tápláló tavaszi eső öntözi vagy épp zivatar tépi őket.

Fákat nem magunknak, hanem a minket követő generációknak ültetünk!

Jó hír, hogy hazánkban is sokfelé felelevenítették már a régi hagyományt és a települések legfiatalabb lakosait üdvözölve fát ültetnek a tiszteletükre. Ezek egy részében kijelöltek egy közterületet, ahova a csatlakozni szándékozó szülők az önkormányzat segítségével ültethetnek egy-egy kis fát gyermekük megszületése alkalmából. Emlékeztetőül pedig a fa előtt egy táblácska is található, melyen fel van tüntetve a szülők és gyermek neve, valamint születési dátuma.

A falvak, városok más része a parkszerű megoldás helyett inkább a szülői ház udvarán vagy az az előtti területen támogatja a fatelepítést. Ezek a facsemeték aztán együtt nevelkednek a gyerekekkel, így jelképezve azt az új generációt, amely a település és egész Magyarország jövőjét fogja meghatározni.

Azt gondolom, hogy a jó példát követni és a hasznos dolgokat átvenni nem szégyen, így akár Rábapatonán is indíthatnánk egy a fentiekhez hasonló akciót. Biztos vagyok benne, hogy az önkormányzat partner lenne egy ilyesfajta kezdeményezésben, hisz fásításra nálunk is nagy szükség van!

Egy ilyen program egyrészt erősítené a nemzedékek közötti és családi kapcsolatokat, hiszen ahogyan őseink is tartották, a fa osztozik a gyermek sorsában: bármerre is sodorja az élet, bármikor visszatérhet szimbolikus és konkrét értelemben vett gyökereihez.

Emellett fontos szempont, hogy a hagyomány felelevenítésével környezettudatosságra, a természettel való harmonikus együttélésre nevelhetjük a fiatalokat, akik remélhetőleg tovább örökítik ezt a szemléletmódot. A következő generációk is sokat profitálhatnak a kezdeményezésből, mivel a facsemeték rengeteg szén-dioxidot kötnek meg, így tisztulna a levegő és javulna a települések mikroklímája is.

Azt kérem, hogy gondolkodjanak el önök is a fentieken! Ha pedig úgy gondolják, hogy szívesen csatlakoznának egy ilyesfajta kezdeményezéshez – a gyermekük, unokájuk születése okán, vagy „csak úgy”, a levegő tisztaságáért -, akkor jelezzék azt a polgármester úrnak vagy akár nekem! Ha megfelelő igény mutatkozna rá, akkor biztosan megtaláljuk a módot, hogy hivatalos formába öntsük a faültetési akciót.

Kovács Attila
települési képviselő
(A Fatestvér Program információi alapján.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

1 × öt =