Testületi ülés – 2017. február 15. – Költségvetés

A héten megtartott Pénzügyi- és Településstratégiai bizottsági valamint a testületi ülés legnagyobb horderejű témája a község 2017-es költségvetésének megbeszélése volt. Megbeszélést írok és nem vitát, mivel évről-évre egyre hamarabb átbeszéljük a dolgot, köszönhetően a testület “egy irányba húzásának”, illetve a jól előkészített anyagoknak köszönhetően.
A rendelet-tervezetet néhány fontosabb pontja:

– A temető kerítésének felújítása. István utcai parkoló kialakítása.
– A tűzoltószertár felújítása. (Tető csere, külső vakolás, nyílászárók cseréje, elektromos hálózat felújítása.)
– Huszonötmillió Ft útfelújításra.
– Hárommillió Ft járdafelújításra.
– Óvoda előtti zebra tervezése és kivitelezése.
– Új sportöltöző építése.
– A kamerarendszer bővítése.

A költségvetés megbeszélésén kívül elolvashattuk a civil szervezetek – néhány kivételtől eltekintve – bőséges, színvonalas beszámolóját a tavalyi évről.

Ez után elfogadtuk Rábapatona új Beszerzési- és Közbeszerzési Szabályzatának módosítását.

Az 5. napirend az un. ASP pályázaton való indulásról szólt. Hogy mi az ASP? Egy egységesített digitális közigazgatási rendszer, másrészről – az egy érintett kifejezését használva – egy “digitális nyakörv” az önkormányzatok nyakára.
Egy részletes cikk a dolog hátteréről ITT olvasható. (A cikkben említett anyag pedig ITT elérhető.)
Én magam pedig az alábbi néhány szót mondtam “…az ASP rendszerről, amivel kapcsolatosan – sajtóinformációk alapján – több kritika is megfogalmazódott.
Pedig van jó oldala is a rendszernek mégpedig az, hogy sok helyen megvalósulhat az elektronikus ügyintézés lehetősége. Így gyorsabbá válik az ügyintézés, sokkal korszerűbb lesz, sokkal kevesebb papír felhasználásával történik, sokkal egyszerűbben feldolgozhatóak, elindíthatóak az ügyek.
Ennyit a rendszer szépségeiről.
A kritikák közül a legalapvetőbbként fogalmazódott meg, hogy veszélyt jelent az önkormányzatok önállóságára, mert az így elinduló állami központosítás miatt létszámleépítés várható majdan a közalkalmazottak között. Mert ott lesz a lehetőség, hogy az önkormányzatoktól további közigazgatási feladatokat vesznek el, így annyi ügyintézőre sem lesz majd szükség.
Továbbgondolva a dolgot, adott esetben az önkormányzati rendszer kiüresedéséhez is vezethet ennek a bevezetése. Ha szép lassan mindent központosítanak, annak a vége az lehet, hogy hatáskör hiányában, már csak díszként fognak létezni Magyarországon a helyi önkormányzatok.
A másik kritika, hogy az ASP-n keresztül közvetlenül bármilyen adat kinyerhető lesz az önkormányzat tudta nélkül. Persze ő tölti fel az adatokat, így mindet ismeri. És nyilván – egyéb helyeken! – bűncselekményeket nem jó leplezni, tehát ez nem feltétlenül rossz. Ám az önkormányzatok pénzügyi rendszere ezáltal egy nagyon szoros kontroll, ellenőrzés alatt fog működni! Kérdés, hogy nem lesz-e megkötve a kezünk? Vajon lesz majd a későbbiekben az önkormányzatunknak szabadsága az ASP rendszer mellett is?
Még egy dolog. Bizonyos számítások szerint a kistelepüléseken az ASP bevezetése megháromszorozhatja az informatikai költségeket. Van erre vonatkozólag valami adat? Lehet tudni valami arról, hogy nagyjából mennyibe kerül majd a rendszer fenntartása? (Megjegyzés: Elvileg nem lesz plusz költség, de azt mondom várjuk ki a végét!)
Az ASP rendszer bevezetése sajnos kötelező. A testületnek annyiban volt csak mozgástere, hogy saját zsebből fizeti vagy központi forrásból igényel támogatást a költségek fedezésére.
Ez pedig így nem igazi választás!”

A fentiek miatt az ASP pályázaton való indulás szavazásán tartózkodtam. Azért nem voksoltam ellene, mert nem a pályázattal és az azon való indulással van gond, hanem magával a rendszerrel.

És hogy a végére valami jó hír is legyen… Az utolsó napirendi pontként döntés született arról, hogy az önkormányzat az étkeztetési feladatot, az óvodai konyha üzemeltetését hosszabb időtartamra kiszervezi, külső vállalkozóval végezteti el. Vagyis a Győrből szállított étel helyett újból helyben főzött ebéd kerülhet az óvodások, napközisek és a többi étkező asztalára!

Akit érdekelnek a részletek, az a testületi ülés anyagait és az ülés jegyzőkönyvét letöltheti Rábapatona település honlapjáról:
http://rabapatona.hu/component/jdownloads/category/143-0215

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

12 + tizenhét =