Testületi ülés – 2017. február 28.

Február utolsó napján ült össze újra a Képviselő Testület egy a Pénzügyi és Településstratégiai Bizottsággal közös ülésre, amely első blikkre egy nagyon sima összejövetelnek nézett ki. Ez azonban csak addig tartott, míg előzetesen kézhez nem kaptuk a napirendi pontokhoz kapcsolódó anyagokat, mivel mindjárt az első téma olyan horderejű volt, ami mindenképp alapos átbeszélést igényelt.

Az első napirend tehát az önkormányzat 2017. évi költségvetési rendeletének megalkotása volt. Mivel a költségvetést az előző ülésen átbeszéltük, alapból ez sima ügy lett volna, ám időközben bekerült egy módosítási javaslat, ami megosztotta a jelenlevőket.

A módosítás lényege, hogy a költségvetésnek mind a bevételi, mind a kiadási oldala 150 millió forinttal megemelkedik. Ennek a különbözetnek a fedezete egy banki kölcsön lenne, amelyből – az idén erre a célra elkülönített 25 millió forinttal együtt – a község a saját tulajdonában levő TELJES ÚTHÁLÓZATÁT FELÚJÍTANÁ. Vagyis még az idén Rábapatona ÖSSZES rossz állapotú és murvás útja rendes aszfaltburkolatot kaphat. A község utcái közül csak a Magyar Állam tulajdonában levő Rákóczi út és Külső-Rákóczi út, valamint a Besenyő lakópark utcái maradnak ki. Utóbbiak – természetesen csak ideiglenesen!- azért, mert azon utcákban még sok építkezés várható, mely építési tevékenységek alatt a munkagépek megrongálnák az úthálózatot.

A magam részéről több napig rágódtam a témán és ezzel együtt is kettős érzésekkel ültem asztalhoz. Mert bár a cél nagyon jó, támogatandó, ám ott van a – 15 éves futamidejű – hitel, amibe nem szívesen bonyolódik az ember saját maga sem, így érthető, ha a lakóhelyét sem kívánja “adósságba verni”. Ez utóbbi ok miatt inkább a nem szavazat felé húztam, de mindenképp kíváncsi voltam az érvekre és ellenérvekre. Aztán a téma megbeszélése során, a részleteket megismerve szép lassan módosult az állásponton.

A hitel fedezete ugyanis nem valamelyik önkormányzati vagyonelem (pl. ingatlan) lenne, hanem a település mindenkori adóbevétele. Ennek átlagos mértékéhez viszonyítva a kalkulált éves törlesztőrészlet nem egészen 20%-ot jelentene. Vagyis kevesebbet, mint amennyit évről évre az utakra fordítottunk. Tehát a hitel visszafizetése nem veszélyezteti az Önkormányzat működését, ellenben az úthálózat ilyen mértékű fejlesztésének rengeteg előnye lenne, a rábapatonai ingatlanok értékesebbé válásától kezdve, a tisztább levegőn át, a biztonságos közlekedésig bezárólag. Ráadásul a kérdésemre válaszul megtudtam, hogy a hitelszerződésben szerepel az előtörlesztés lehetősége is, azaz ha a bevételek úgy alakulnának (mondjuk egy új nagy adózó betelepülésével), akkor lehetőség van a hitel korábban történő visszafizetésére, vagyis végső soron a futamidő csökkentésére is.

Mindezek fényében – úgy érzem felelős döntést hozva – végül is igennel voksoltam a határozati javaslatra az előírásszerűen megtartott név szerinti szavazáson. Azt gondolom, hogy ki kell használnunk az adódó lehetőséget és fel kell újítanunk az útjainkat, a község minden lakójának megelégedésére.
A Pénzügyi és Településstratégiai Bizottság valamint a Képviselő Testület is 6 igen és 1 nem szavazattal fogadta el az útfelújításra fordítandó hitel felvételével módosult költségvetést.

Az ülésen ezen kívül sor került a civil szervezeti pályázat kiírására, valamint döntés született a “Csatlakoztatási konstrukció az önkormányzati ASP rendszer országos kiterjesztéséhez” tárgyú beszerzési eljárásban is.

Akit érdekelnek a részletek, az a testületi ülés anyagait és az ülés jegyzőkönyvét letöltheti Rábapatona település honlapjáról:
http://rabapatona.hu/component/jdownloads/category/144-0228

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

18 + 2 =